Milieubeheer (7.4)
Wat wil de raad bereiken?
- Zorgen voor een gezonde, duurzame en veilige leefomgeving.
Wat heeft het college daarvoor gedaan?
- We hebben ons voorbereid op aanlandingen wind op zee (VAWOZ); een programma van het ministerie van EZK dat zich richt op de realisatie van aanlandingen van wind op zee tot 2030 en op de verkenning van nieuwe aanlandingen na 2030. Dit loopt door in 2024 en de jaren erna.
- Waterstofnetwerk NZKG (voorheen RIB) is een rijkscoördinatieregeling voor de aanleg van een waterstofleiding tussen de landelijke backbone voor waterstof richting Tata Steel. In 2023 zijn de mogelijke tracés verkend. Deze worden in 2024 nader uitgewerkt en getoetst in een MER-procedure.
- De energieregio heeft besloten tot een herijking van de regionale energiestrategie (RES) in plaats van een volledige herziening. Voor Beverwijk zijn dezelfde zoekgebieden aangehouden voor opwek van wind- en zonne-energie. In 2023 is gestart met onderzoek naar opwek van zonne-energie op grote daken (bedrijven en maatschappelijk vastgoed) en parkeerterreinen. Verder is gestart met beleid voor financiële participatie, waarbij we streven naar 50% lokaal eigendom bij grote energieprojecten. We hebben locaties aangewezen voor zonne-energie langs de snelwegen. We zijn gestart met een pilotproject voor zonnepanelen op een sporthal.
- In vervolg op de transitievisie warmte (2021) zijn buurtteams gevormd om bewoners te helpen richting het aardgasvrij verwarmen van hun woning.
- Duurzaamheidslening: vanaf de start in maart 2023 hebben 46 inwoners een lening afgesloten en zijn 5 aanvragen in behandeling. De uitgevoerde maatregelen zijn zonnepanelen, isolatiemaatregelen en meer energiezuinige verwarming.
- Circulair: In 2023 is de uitvoering van het Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI) gestart. Een essentieel onderdeel van dit actieplan is het bevorderen van circulair inkopen binnen onze organisatie. Daarnaast is er in de tweede helft van 2023 ondersteuning geleverd voor het beoordelen van duurzame initiatieven vanuit ondernemers (JTF) Just Transition Fund.
Wat is extra gerealiseerd en waarom?
- Het Rijk heeft extra middelen ter beschikking gesteld aan gemeenten om uitvoering te geven aan het klimaat- en energiebeleid (CDOKE). Daardoor kon al eerder dan verwacht een start worden gemaakt met de uitvoering van de volgende thema’s:
- Inwoners aanpak
- Ondernemers aanpak
- Eigen vastgoed en organisatie
- Uitvoering van de RES.
- Duurzame gebiedsontwikkeling
- Kwetsbare huishoudens met energie armoede (ca 1200) zijn geholpen met energie advies & energie. besparende producten. Dit is gerealiseerd met middelen die vanuit het rijk beschikbaar zijn gesteld voor dit specifieke doeleinde.