Volksgezondheid en Milieu

Taakvelden

Volksgezondheid (7.1)

Wat wil de raad bereiken?

  • Het bevorderen van de gezondheid van de inwoners van onze gemeente en het stimuleren van een gezonde leefstijl. Gezonde inwoners doen mee in de maatschappij en kunnen voor zichzelf en voor elkaar zorgen.

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

  • Er is uitvoering gegeven aan de regionale nota gezondheidsbeleid 2021-2028 ‘Samen gezond in Kennemerland’ en de uitvoeringsagenda Samen gezond in Beverwijk.
  • Preventieve gezondheid wordt meegenomen in integrale beleidsonderwerpen en GGD Kennemerland is vanuit hun kennis en adviesfunctie betrokken.
  • Er is uitvoering gegeven aan het Leefstijlakkoord. Zie ook  taakveld Sportbeleid en Activering .
  • Er is uitvoering gegeven aan het Regionaal Meerjarenplan Laaggeletterdheid 2020-2024. Zie ook taakveld Samenkracht en Burgerparticipatie .
  • In 2023 is door het bureau Ipsos een inwonersonderzoek uitgevoerd. Met het onderzoek is gemonitord hoe inwoners van Beverwijk hun leefomgeving ervaren. De inwoners van Beverwijk beoordelen hun woongenot met een 6,9 (landelijk gemiddelde 7,5). Het aantal inwoners dat zich zorgen maakt over de leefomgevingskwaliteit en gezondheid is in Beverwijk dubbel zo groot dan in de rest van Nederland. Daarnaast ervaart vier tiende minstens wekelijks overlast van stof en geluid en een derde ervaart hinder van luchtkwaliteit.

Wat is extra gerealiseerd en waarom?

  • In 2023 zijn we gestart met de opgaven uit twee (landelijk) vastgestelde akkoorden: het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integraal Zorg Akkoord (IZA). Doel is investeren in gezondheidspreventie en afname van de druk op de zorg. Voor de uitvoering van deze taken krijgen de gemeenten extra budgetten via een Brede speciale uitkering (brede SPUK-regeling). Deze regeling is begin 2023 door het rijk gepubliceerd.
  • In 2023 is het Plan van aanpak Brede SPUK 2024-2026 uitgewerkt en vastgesteld door het college. Dit was een randvoorwaarde om de budgetten vanaf 2024 aan te vragen. Maatschappelijke partners en de Participatieraad Beverwijk zijn erbij betrokken. In 2023 zijn de vier sporen van de uitvoeringsagenda; overgewicht, roken, mentaal welbevinden en eenzaamheid verwerkt in het plan van aanpak SPUK.
  • Daarnaast is samen met de regiogemeenten van Kennemerland, zorg- en welzijnsorganisaties en de Zorgverzekeraar gewerkt aan een Regiobeeld en Regioplan IZA. Dit was een verplichting als basis voor het verkrijgen van de speciale uitkering IZA vanaf 2024 en het beoordelen van transformatieplannen. De stukken zijn gepubliceerd:  Regiobeelden en regioplannen (dejuistezorgopdejuisteplek.nl)
  • Het college heeft zich ingezet op de bewustwording van zongedrag. Gedurende het strandseizoen zijn er twee zonnebrandpalen bij de strandopgang Zwaanstraat en Relweg geplaatst, is er scholingsmateriaal overhandigd aan de basisscholen en zijn er verkennende gesprekken gevoerd met de sportverenigingen. Hiervoor is samenwerking gezocht met de zorgverzekeraar Zilverenkruis en de Vereniging voor Huidtherapeuten.  
  • Samen met de GGD, de IJmondgemeenten en de gemeenten van Zuid-Kennemerland is er bij het KWF een subsidie voor huidkankerpreventie aangevraagd.  De aanvraag is toegekend. Om de samenwerking formeel vast te leggen is er door alle betrokkenen een  intentie verklaring ondertekend en is er in 2023 een meerjarig regionaal plan van aanpak opgesteld.
  • Het college heeft door middel van een bewonersinitiatief zich extra ingezet op het mentaal welbevinden. Dit in de vorm van de activiteit 'Walk in to the light' in Wijk aan Zee. 'Walk in to the light' is een gezamenlijke wandeling  naar het licht toe om zo stil te staan bij de mensen die door suïcide om het leven zijn gekomen, om aandacht te vragen voor/te geven aan naasten van suïcidaliteit en om aandacht te geven/vragen aan mensen die zelf te maken hebben met suïcidale gedachten.
Deze pagina is gebouwd op 07/10/2024 11:46:36 met de export van 07/10/2024 11:36:37