Actueel beleidskader.
Groen in stedelijk gebied
- Het Groenbeleid is vastgelegd in de Groenvisie Beverwijk 2020-2030.
- Met de routekaart 2020-2025 van de groenvisie zijn de maatregelen voor de komende jaren vastgelegd om de ambities en doelen uit de Groenvisie om te zetten.
Klimaatmaatregelen
- Klimaatadaptatieplan Beverwijk 2021-2026. Hiermee voorzien we in maatregelen in de openbare ruimte waarmee de gevolgen van de veranderende (extreme) weersomstandigheden aangepakt en/of beheerst kunnen worden.
Buitenstedelijk groen
- Het beleidskader voor het groene buitengebied wordt hoofdzakelijk bepaald door het 'Ontwikkelingsplan Groene IJmond'.
- Het strategische groenproject Aagtenpark is grotendeels afgerond en overgedragen aan het RAUM.
Kwaliteitsniveau en beheerplan.
- De notitie beheer en onderhoud openbare ruimte 2013-2022 en het daarin opgenomen beeldkwaliteitsplan is richtinggevend voor het in stand houden van het openbaar groen. Hierin zijn de minimaal te handhaven kwaliteitsniveaus voor de openbare ruimte vastgelegd. De daaruit samengestelde beeldkwaliteitskaart is door de raad vastgesteld. Voor het openbaar groen gelden dezelfde kwaliteitsniveaus als voor de overige onderdelen van de openbare ruimte (zie onder wegen en kunstwerken). Deze zijn gebaseerd op de CROW beeldkwaliteitsnormen.
- Jaarlijks worden groenomvormingsplannen opgesteld, uitgewerkt en gerealiseerd als onderdeel van het uitvoeringsprogramma onderhoud openbare ruimte.
- Uitwerking en realisatie van groencompensatie conform de in het "Landschaps- en Compensatieplan Net op zee Hollandse Kust (noord) en Net op zee Hollandse kust (west Alpha)" vastgestelde groencompensatie maatregelen.
- Actief deelgenomen aan het RAUM, zodat er, ook voor de Beverwijkers, goed bereikbare en diverse, openbaar toegankelijke recreatieve mogelijkheden blijven en worden gerealiseerd in het landschap en de natuur van de regio.
- De ambities en doelen conform "Routekaart Groenvisie 2020-2025" verder uitgewerkt.
Financiële consequenties en de vertaling in de jaarrekening.
- Het benodigde structurele budget voor dagelijks onderhoud, omvormingsprojecten en kapitaallasten is opgenomen in de meerjarenbegroting in taakveld groen en (open lucht-) recreatie.
- In (of gelijk met) de jaarlijks door de raad vast te stellen begroting levert het college een overzicht van de benodigde investeringskredieten voor het onderhoud van de openbare ruimte. In de geplande infrastructurele projecten (inclusief de oude wijken) die in het investeringsschema bij taakveld 2.1 Verkeer en vervoer zijn opgenomen, wordt een vervanging/opwaardering van het groen integraal meegenomen. De bedragen in het investeringsschema (“geprognosticeerde projectinvesteringen 2022-2025 (exclusief GRP-maatregelen”) zijn inclusief de benodigde groeninvesteringen.
Met de extra middelen uit de 1ste begrotingswijziging 2023 zijn vergroeningsmaatregelen gerealiseerd.
- Vergroening Meerplein; hier zijn grote, nieuwe groenvakken gerealiseerd. Met een herschikking van parkeervakken en rijweg is dit niet ten koste van parkeerplaatsen gegaan. In de vakken zijn ook nieuwe bomen geplant.
- Groenvakken Bullerlaan; in overleg met het Castor College is het brede trottoir versmald en zijn tussen rijweg en trottoir groenvakken aangelegd.
- Julianaweg - Zeecroft; op de hoek van deze wegen is een groot tegelvlak vergroend.
- Laan van Blois; tussen de bomen is het brede trottoir vergroend.
- Florastraat; op de hoek met Leliestraat is rondom de bestaande bomen een groot groenvak aangelegd. Inclusief één nieuwe boom.
- De inzet van een (extra) groenmedewerker om deze ontwerpen te maken en het werk te begeleiden zijn ook deels vanuit dit budget gefinancierd.