Sociaal domein

Taakvelden

Samenkracht en burgerparticipatie (6.1)

Wat wil de raad bereiken?

  • Een goed en passend aanbod van algemeen toegankelijke voorzieningen om inwoners van jong tot oud waar nodig te ondersteunen bij hun zelfredzaamheid en deelname aan de samenleving.
  • De gemeente luistert naar inwoners, en maakt gebruik van hun kennis, ervaring en initiatieven.
  • De zorg van mensen voor elkaar en voor hun buurt wordt gewaardeerd en gestimuleerd.

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

Welzijn

  • Welzijn Beverwijk stuurt stapsgewijs steeds meer op vooraf gestelde resultaten.Tevens zijn er de eerste stappen gezet om de activiteiten van Stichting dorpshuis Wijk aan Zee onder te brengen bij Welzijn Beverwijk.
  • In 2023 is IJmond breed een onderzoek opgestart naar de wijze waarop MEE en de Wering de onafhankelijke cliëntondersteuning het beste kan borgen in de Toegang. De middelen zijn afkomstig uit de GALA/IZA gelden, zie ook taakveld Volksgezondheid. In de subsidieaanvraag is de nadruk gelegd op de effecten van onafhankelijke cliëntondersteuning.
  • De vraag van de kwetsbare inwoner bij maatschappelijk werk en sociaal juridische dienstverlening bij Socius MD is in 2023 toegenomen. Dit geldt ook voor de vraag naar onafhankelijke cliëntondersteuning bij MEE en de Wering.
  • Begin 2023 is het project Dorpsplan welzijn, zorg en sport Wijk aan Zee afgerond. Er zijn veel activiteiten tot stand gebracht, zoals sporten met de buurtsportcoach, gezamenlijke aanpak van zwerfafval en een Zorgtafel. Begin 2023 rondde de 'Dorpsverbinder' haar werk af. De Dorpsverbinder werd gesubsidieerd door de provincie Noord-Holland en de gemeente.
  • Het Dorpsplan heeft ook een ruimtelijke ontwikkeling op gang gebracht. Een aantal partijen met maatschappelijk, zorg- en onderwijsvastgoed en de gemeente hebben een intentieverklaring getekend om verder onderzoek te doen naar gezamenlijke (ver-)nieuwbouw met meerwaarde voor het dorp.
  • In 2023 heeft het college verder samengewerkt met de maatschappelijke instellingen in de aanpak om de signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid in kaart te brengen. In het bestaande aanbod is veel aandacht voor verbinding, ontmoeten en samen activiteiten ondernemen. Ook is een netwerkbijeenkomst voor professionals met verdieping op het thema georganiseerd. Tijdens de Landelijke week tegen Eenzaamheid organiseerden de maatschappelijk partners extra activiteiten met aandacht voor ontmoeten.
  • Beverwijk neemt sinds 2023 bestuurlijk deel aan de Ketenaanpak Dementie Kennemerland.

Integraal gebiedsgericht werken

  • Er zijn 24 bewonersinitiatieven uit de wijken ondersteund en is bijgedragen aan de exploitatie van het wijkpunt in Oosterwijk .  
  • De nadruk van het werk van de gebiedsverbinder ligt, buiten het ondersteunen van bewonersinitiatieven, op advisering m.b.t. participatie. In 2023 zijn er 41 projecten van een advies voorzien.
  • Samen met o.a. de subsidiepartners en het sociaal team doen we mee in de wijkaanpak.  

Vrijwilligerswerk en mantelzorg

  • MaatjeZ heeft de naam veranderd in MantelZ. De speerpunten als genoemd in de betreffende subsidie-tender uit 2022 zijn in 2023 omgezet in activiteiten.
  • In 2023 is de subsidie-tender voor vrijwillige inzet uitgeschreven en besteed aan SMD.

Participatieraad

  • In 2023 heeft het college een nieuw lid voor de participatieraad Sociaal domein benoemd.
  • Het college heeft het verzoek tot beëindiging lidmaatschap van twee leden van de participatieraad Sociaal Domein gehonoreerd. De opzegging heeft te maken gehad met dat de leden hun werk in de participatieraad niet langer konden combineren met hun privé situatie.
  • Elk jaar stelt de participatieraad Sociaal domein een jaarverslag op. In 2023 hebben zij zich gefocust op armoedebeleid, inclusieve samenleving en participatie van jongeren. hun inspanningen. Daarnaast beschrijven zij ook hun  inspanningen voor de IJmondiale Participatieraad Sociaal Domein.

Inburgering

  • Vluchtelingen uit Oekraïne zijn opgevangen in de stad. Aan hen is huisvesting geboden en gezorgd voor een inkomen en begeleiding naar werk.

Inburgering:

  • Per 1 januari 2022 is de nieuwe WI2021 ingegaan en ontvangen gemeenten SPUK voor de uitvoering van de inburgeringstrajecten. In 2023 zijn meerdere inburgeringstrajecten gestart om inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk en volwaardig mee te laten doen in de Nederlandse samenleving, het liefst via betaald werk.
  • In 2023 hebben inburgeraars toegang gehad tot passend aanbod in de vorm van verschillende duale trajecten, met de focus op taal, onderwijs of participatie.
  • De WI2013 is voor een deel van de inburgeraars nog van toepassing.

Laaggeletterdheid

  • Tot eind 2024 wordt uitvoering gegeven aan het Regionaal Meerjarenplan Laaggeletterdheid 2020-2024. Het Taalakkoord loopt tot eind 2024. In 2023 is de voortgang en het behalen van doelstellingen met de partners besproken.
  • De kwaliteit van het non-formele onderwijsaanbod is op grond van de Wet Educatie Beroepsonderwijs geregistreerd en gemonitord.
  • Het Taalhuis is bezig geweest met het behalen van een kwaliteitscertificering voor Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). 
  • Er is actief samengewerkt met partners en de taalspreekuren van de bibliotheek om de juiste match tussen vraag en aanbod te bereiken en zo de zelfredzaamheid van laaggeletterde inwoners te vergroten.

Opvang ontheemden

  • Resultaten Programma Opvang Vluchtelingen, Asielzoekers en Oekraïners 2023
    De gemeente Beverwijk had voor de opvang van asielzoekers, Oekraïners en huisvesting van statushouders in 2023 een aantal opgaven te realiseren. Het gaat om de volgende aantallen:
    • 160 asielzoekers
    • 219 Oekraïners
    • 47 statushouders
  • In de loop van 2023 is, vanwege de samenhang tussen de activiteiten die hiervoor binnen de gemeentelijke organisatie moeten worden ondernomen, een uitvoeringsprogramma opgezet.
    De resultaten van het programma in 2023 worden hieronder toegelicht.
  • Asielzoekers:
    In het kader van de aanstaande wet ‘Gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen’ (Spreidingswet), waarmee de opvang van asielzoekers een wettelijke taak wordt voor gemeenten, zijn wij op zoek gegaan naar een geschikte locatie voor een AZC binnen onze gemeente. Deze zoektocht heeft geresulteerd in één voorkeurslocatie aan de Westerhoutweg 2b. De gemeenteraad heeft op 15 juni jl. besloten de locatie Westerhoutweg 2b, aan te wijzen voor de realisatie van een asielzoekerscentrum (AZC) in Beverwijk. Daaraan heeft de raad de volgende voorwaarden gekoppeld: Zolang de Spreidingswet nog niet is aangenomen, worden er geen stappen gezet ter realisatie van het AZC; Het AZC mag een maximale capaciteit krijgen van 100 asielzoekers.

Gelet op het vorenstaande en het feit dat de Spreidingswet in 2023 nog niet in werking is getreden, waardoor nog geen voorziening voor asielzoekers beschikbaar was, zijn in Beverwijk in 2023 geen asielzoekers opgevangen.

  • Oekraïners
    Het eerste kwartaal 2023 stond in het teken van de herhuisvesting van 60 Oekraïners. Vanwege het feit dat de 1e opvanglocatie van Oekraïners aan de Zuiderkade vanaf april niet meer beschikbaar was, moest een alternatief voor deze locatie worden gevonden. Dit is uiteindelijk vanaf 1 april jl. de locatie Wijckermolen 202 geworden. Na een succesvolle verhuizing worden de Oekraïners daar nu naar tevredenheid opgevangen. Het totaal aantal in 2023 gerealiseerde opvangplekken voor Oekraïners bedraagt 145. De totale opgave van 219 plekken, is daarmee in 2023 niet gehaald.
    Veel tijd is gestoken in een voorziening voor Oekraïense oorlogsslachtoffers (ca. 40 – 45 plekken) in samenwerking met Heliomare, die uiteindelijk niet haalbaar bleek. In de 2e helft van 2023 is opnieuw succesvol verder gezocht naar nieuwe opvanglocaties voor Oekraïners. Deze worden in de 1e helft van 2024 in gebruik genomen.
  • Statushouders
    Iedere gemeente heeft tot taak statushouders te huisvesten. Zo had onze gemeente in 2023 een opgave van 47statushouders. Het aantal statushouders dat in 2023 van huisvesting is voorzien, bedraagt per 31 december 2023, 28 personen. Gelet op de huidige krappe woningmarkt (aanbod) en de verschillende groepen met urgenties, starters en dus ook de statushouders vormt de huisvesting van deze laatste groep een enorme uitdaging en soms een achterstand tot gevolg heeft. Met de wooncorporaties wordt intensief contact hierover gehouden. Voorts zijn met de wooncorporaties concrete afspraken gemaakt om de in 2023 opgelopen achterstand in de 1e helft van 2024 in te lopen.

Subsidieproject

  • In juli 2023 stelde het college de Subsidieregeling Samenleving Beverwijk vast. Het gaat om subsidies die de gemeente verstrekt op het gebied van maatschappelijke ondersteuning en participatie, kunst en cultuur, sport en gezonde leefstijl, jeugd en onderwijsachterstandenbeleid. Daarmee borgen we de rechtmatige verstrekking van subsidies. Maatschappelijke organisaties zijn geïnformeerd en betrokken bij het opstellen.
  • Subsidiebrieven zijn omgezet in ‘Beter Beverwijks’. De website is aangepast om online aanvragen en verantwoorden duidelijker en makkelijker te maken. Er is een aantal subsidieplafonds vastgesteld, met name voor budgetten bedoeld voor eenmalige subsidies.

Jeugd

  • Op basis van de Regiovisie jeugdhulp IJmond en Zuid Kennemerland heeft het college gunningsleidraden vastgesteld voor de inkoop van specialistische jeugdhulp.
  • In 2023 is het Beleidsplan Jeugd IJmond 2023 - 2027 (D-10173) vastgesteld.  Het college heeft bij het opstellen van het beleidsplan diverse partners betrokken om input op te halen zoals de jeugdigen en ouders middels spiegelgesprekken, de toegang, het onderwijs en partners die ondersteuning bieden aan jeugdigen. Het college heeft de opgehaalde input verwerkt in het beleidsplan en legt de focus op 1) regie voeren, verbinden en versterken 2) versterken van de sociale basis en 3) structurele participatie van jeugdigen en ouders bij het maken en uitvoeren van beleid.
  • Het college heeft ingezet op het aansluiten bij de Hervormingsagenda Jeugd 2022-2028. De regionale  gezamenlijke inkoop specialistische jeugdhulp en de implementatie in 2023 zijn concrete voorbeelden. Daarnaast wordt er regionaal steeds intensiever samengewerkt om de doelstellingen van de Hervormingsagenda te bereiken.
  • Het college werkt in 2023 bovenregionaal samen aan verbetering van de jeugdbescherming en jeugdreclassering. Er is bovenregionaal beleid opgesteld om deze vorm van jeugdhulp beter te laten aansluiten op de transformatiedoelen van de jeugdwet.
  • Er is samen met de onderwijs-, jeugd- en cultuurpartners - binnen het Nationaal Programma Onderwijs - gewerkt aan het terugdringen van onderwijsachterstanden opgelopen door de coronaperiode. Zie hiervoor ook taakveld Onderwijsbeleid en leerlingzaken .
  • Complexe jeugd- en veiligheidsproblematiek pakken we aan door problemen bij jeugd vroegtijdig te signaleren. Hierbij is een gezamenlijke preventiestrategie van groot belang. Er is intensief samengewerkt met onderwijs-, jeugd- en veiligheidspartners. Zie ook de taakvelden Maatwerkdienstverlening en Openbare orde en veiligheid.
  • In 2023 is er gewerkt aan het harmoniseren van de verordening Jeugdhulp, deze wordt in 2024 ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.
  • Samen met gemeenten Heemskerk, Velsen, Castricum en Uitgeest, beide Samenwerkingsverbanden passend onderwijs, en partners is gewerkt aan de Uitvoeringsagenda Onderwijs Jeugd Midden Kennemerland. Hierbij zijn onder andere de jeugdteams op het primair onderwijs en voortgezet onderwijs doorontwikkeld: de integrale samenwerking is gemonitord, geëvalueerd en vervolgens verder vormgegeven. Zie ook taakvelden Wijkteams, Maatwerkdienstverlening en Onderwijsbeleid en leerlingenzaken.

Wat is niet gerealiseerd en waarom niet?

Inburgering

  • De kwaliteitsmonitor is in 2023 nog niet van start gegaan, omdat de data nog geactualiseerd wordt. Dit zal daarna worden opgepakt.  

Wat is extra gerealiseerd en waarom?

  • Het college heeft bij de Participatieraad Sociaal Domein input opgehaald voor het Integraal participatiebeleid gemeente Beverwijk.
  • Er is een voorstel aan de raad gedaan om de jaarlijkse subsidies van de maatschappelijke organisaties met ingang van 2024 met 3% extra te verhogen (bovenop de in de programmabegroting 2024 opgenomen 4%). Dit in verband met stijgende kosten en compensatie daarvoor van het rijk. Dit voorstel is in oktober door de raad goedgekeurd.
  • In 2023 zijn we gestart met de opgaven uit twee landelijk vastgestelde akkoorden: het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integraal Zorg Akkoord (IZA). Doel is investeren in gezondheidspreventie en afname van de druk op de zorg, zie taakveld Volksgezondheid .
  • Het college heeft de speciale uitkering van het Rijk (Brede Spuk) voor het GALA in 2023 onder meer ingezet op de thema's Terugdringen van gezondheidsachterstanden, Versterken sociale basis, Mantelzorg, Eén tegen eenzaamheid en Welzijn op recept.

Jeugd

  • Met toestemming van de ouders en/of jeugdige kunnen betrokken professionals de zorg en ondersteuning rondom een jeugdige vroegtijdig op elkaar afstemmen. Ook na een verhuizing binnen Nederland blijven de jeugdigen nu in beeld. Als gevolg van de landelijke ontwikkelingen rondom het voortbestaan van de Verwijsindex Risicojongeren, zullen er de komende jaren veranderingen plaatsvinden in de wettelijke verplichting van het gebruik van de Verwijsindex Risicojongeren. Om deze reden is het contract aangevuld met een addendum tot uiterlijk 1 oktober 2025.  
  • In 2023 is de kinderopvang voor kinderen die door problematiek niet naar een reguliere buitenschoolse opvang kunnen (BSO+) in samenwerking met het CJG en Stichting Welschap geëvalueerd. De BSO+ voorziet nog steeds in een hiaat in dienstverlening in het zorglandschap en draagt tevens bij aan de ontwikkelingsrichting te komen tot een financieel houdbaar stelsel. De BSO+ is daarom gecontinueerd.  
  • Om de negatieve gevolgen van een complexe scheiding te voorkomen heeft het college ingezet op preventie middels het platform 'het scheidingsplein' (www.scheidingsplein.nl/beverwijk). Op de website staat informatie voor iedereen die te maken heeft of kan hebben met een scheiding. Daarnaast wordt de inzet van effectief bewezen mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een gezinsadvocaat, onder de aandacht gebracht. Begin 2023 is er in het Kennemer Theater een bijeenkomst georganiseerd voor professionals en in september heeft er een (regionale) mediacampagne plaatsgevonden om de vindbaarheid te vergroten.
Deze pagina is gebouwd op 07/10/2024 11:46:36 met de export van 07/10/2024 11:36:37